Harta noastră? Ne începem traseul în ’inima’ Moldovei și ajungem până la granița vestică a țării. Let’s go!
1. Iași: Muzeul Național al Literaturii Române
Poposim, din prima, într-un complex muzeal; sub administrația sa se află un număr mare de clădiri culturale, fie că sunt case memoriale ale unor personalități literare cunoscute, fie bucăți de istorie cu un iz modernist. Diversitatea sa e fix motivul pentru care e potrivit tuturor grupelor de vârstă, prin locuri precum: Muzeul 'George Topârceanu', Muzeul Poezie(i) sau Muzeul Copilăriei în Comunism. Dacă ai un interes pentru tradițional, sigur îți va plăcea!
2. Bacău: Complexul Muzeal de Științele Naturii 'Ion Borcea' - Observatorul Astronomic
Având în palmares o expoziție permanentă: „Universul – de la Pământ la stele” și două expoziții temporare, Observatorul Astronomic din Bacău devine un punct de interes – atât pentru tine, cât și pentru cei mici ai tăi. O experiență fascinantă, un ’must-see’ și un loc care stârnește curiozitate pentru tot ce ne-nconjoară. Ce să-ți dorești mai mult?
3. București: Casa Experimentelor (Centrul Științific Român)
Ajunși în sudul țării, ne oprim să... experimentăm! Casa Experimentelor e fix ceea ce ne spune numele: un ’playground’ în care știința devine personaj principal printr-o serie de experimente interactive. Ce ești încurajat să faci, chiar de către curatori? ’Pune mâna și încearcă!’ E locul perfect în care să mergi cu familia și să descoperiți împreună exponatele (și de ce-ul din spatele funcționării lor).
4. Sibiu: Palatul Național Brukenthal (Muzeul Național Brukenthal)
Următoarea oprire? Sibiu, locul unde arta se îmbină cu istoria. Palatul Brukenthal îți stă la dispoziție cu două galerii de artă: Europeană și Românească, plus o expoziție temporară numită ’Istoria banilor în România’. Un prilej educativ foarte bun, am spune noi!
5. Cluj-Napoca: Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai
Ultimul loc de pe listă revine curiozităților din lumea naturală. Ce poți să descoperi aici? Specii de animale diverse, atât specifice României, cât și din diferite colțuri ale globului. Spoiler alert: dacă te vei duce însoțit/ă de copii, s-ar putea să fie nevoie să ai pregătită o discuție despre ce înseamnă mai exact un animal împăiat. Lăsând gluma la o parte, e un muzeu perfect pentru curioși: și cei mici, și cei mari.
Vrei să faci din road tripping o prioritate anul acesta? Lasă-ne adresa ta de e-mail și vom veni către tine, din când în când, cu locuri frumoase de explorat, informații utile și tips-uri despre inspirație la drumuri lungi.