Când să folosești butonul de recirculare a aerului condiționat în mașină

Mașina ta este echipată cu o serie de funcții și butoane menite să îți facă fiecare călătorie mai confortabilă, iar experiența de condus mai bună. 

Unul dintre aceste butoane, adesea trecut cu vederea, este cel de recirculare a aerului condiționat; un buton care joacă un rol esențial în menținerea confortului și calității aerului din mașină. 

Află când să îl apeși, de ce să îl folosești și de ce este util. 

Întâi, pe scurt, despre butonul de recirculare a aerului condiționat:

  • se folosește vara.
  • nu e o setare pe care să vrei să o folosești în timpul iernii.

Îți explicăm imediat și motivele!

Cum funcționează?

Atunci când e activat, acest buton declanșează un proces prin care aerul din interiorul mașinii tale este preluat și recirculat. În acest caz, nu preia aerul de afară.

Pentru tine, asta înseamnă că în zilele de caniculă (mai ales că suntem în sezonul cald), acest buton 'magic' va fi o soluție optimă de răcire a ta și a pasagerilor săi. În loc ca sistemul tău de aer condiționat să preia aerul cald de afară și să încerce să-i scadă temperatura, aerul din interior va fi recirculat și răcit mult mai rapid.

Beneficiile ar fi că:

  • Mașina ta va rămâne rece pentru mai mult timp, la o intensitate mai ridicată.
  • Sistemul de aer condiționat al mașinii tale nu va mai fi atât de suprasolicitat, ceea ce îi va crește durata de viață.
  • Scade consumul.

Pro tip! Dacă te urci în mașină după ce aceasta a stat în soare ceva timp și, deci, interiorul său s-a încălzit (și poate chiar a devenit o mini saună!), cel mai bine e să deschizi toate geamurile și să oprești butonul de recirculare a aerului pentru câteva minute. Așa vei putea elibera tot aerul foarte cald închis înăuntru înainte de a porni această setare.

Un alt avantaj al folosirii acestui buton apare atunci când ești blocat/ă în trafic. Dacă sistemul tău de aer condiționat preia aerul de afară, asta înseamnă că va purta și noxele & monoxidul de carbon din traficul care te înconjoară. Există studii care au arătat că recircularea aerului în asemenea cazuri poate să te 'scape' de aproximativ 20% din noxele pe care s-ar putea să le respiri în caz contrar.

Ca orice lucru bun, nu merge folosit la nesfârșit :)  Din când în când, va trebui să-l oprești, întrucât calitatea și cantitatea de oxigen din mașină vor scădea dacă e utilizat continuu. Câteva pauze scurte la intervale regulate vor fi 'game changers', atât din punct de vedere al sănătății tale și a pasagerilor tăi, cât și a siguranței la volan.

O excepție de la regulile de mai sus o fac modelele care au oprire automată a recirculării + senzori de calitate a aerului, iar atunci îl activează și dezactivează automat, în funcție de caz.

Când să nu îl folosești?

Nu degeaba am pomenit la început că nu e recomandat să folosești butonul de recirculare pe timp de iarnă sau atunci când e vreme rece. Dacă îl folosești pe timp de ploaie, de exemplu, s-ar putea să te... aburești. :)

Recircularea aerului într-un asemenea caz va duce la reținerea umidității în interiorul autoturisumului. Efect: se produce codens, iar parbrizul se va aburi.

Îți urăm spor la încercat această super dotare atât de simplă (dacă nu ai făcut-o deja) și sperăm să-ți fie de folos! Călătorii cu multe bucurii și multe explorări îți dorim!

Alte noutăți și sfaturi

Află noutățile noastre precum și cele mai bune sfaturi din domeniul auto.

Top 5 destinații pentru Road Trips de o zi: cele mai bune locuri pentru o evadare rapidă din București
Ai nevoie de o pauză? Ce să ne păcălim; e vineri, normal că da!Într-o lună atât de aglomerată de reduceri, oportunități și zg...
Teo Bighiu 15 noiembrie 2024
Descoperă România prin Road Tripping de Ziua Internațională a Muzeelor
Ce se întâmplă pe 18 mai?E Ziua Internațională a Muzeelor!Prilej de organizare și a vestitului eveniment: „Noaptea Muzeelor”,...
Teodora Dumitroaea 16 mai 2024
Finanțare 1 minut
Cum să alegi finanțarea potrivită pentru mașini cu TVA nedeductibil
Imaginează-ți scenariul: găsești în stocul Auto Big din Iași sau București sau îți aducem pe bază de comandă mașina care îți ...
Teodora Dumitroaea 3 octombrie 2024
Ai o întrebare?