Dacă ai o mașină cu un motor diesel și te gândești să o scoți la drum lung, articolul ăsta e pentru tine! Îți scriem despre cum se simte un road trip la volanul unui vehicul TDI: avantaje, dezavantaje, consum și alte detalii organizatorice. Ca să fii informat/ă în legătură cu motorul alături de care pleci la drum.
Ce să ai în vedere?
1. Consumul
Pentru ce sunt faimoase motoarele diesel? Pentru consumul redus de combustibil, cam cu 30-35% mai mic decât al celor pe benzină. Ăsta e unul dintre avantajele care-l fac coechipierul ideal pentru o călătorie lungă. Consumul va fi mai eficient, vei face mai puține opriri la benzinării pentru a alimenta și vei putea parcurge distanțe mai mari cu un singur plin făcut.
2. Părțile componente: rezistență și autonomie la mers întins
Când pleci la drum lung, e important să știi că poți avea încredere în mașina pe care o conduci. Pe scurt, că e rezistentă și durabilă. Un motor TDI îți oferă această siguranță datorită construcției sale robuste. Componentele sunt concepute să reziste mai bine la uzură și au o durată de viață mai ridicată; mai ales dacă mașina este întreținută corect.
Un alt avantaj major îl reprezintă cuplul motor superior. Motoarele diesel oferă mai multă forță la turații joase, ceea ce le recomandă pentru cei care conduc preponderent în afara orașului și pe autostradă, sau pentru cei care au nevoie de putere pentru a transporta încărcături grele.
Venim și cu o clarificare necesară; motoarele diesel sunt mai eficiente pe drumuri lungi, dar în oraș, unde sunt utilizate mai mult în regim de pornire-oprire, pot veni cu dezavantaje precum probleme cu filtrul de particule sau uzură mai rapidă în condiții de trafic urban intens.
3. Costurile de întreținere
Cum arată costurile de întreținere la un model diesel? Ei bine, ele reprezintă dezavantajul cel mai mare al unui asemenea motor. Piesele de schimb pentru ele sunt, de obicei, mai costisitoare, iar la fel e și mersul la service în cazul unei defecțiuni. Pe scurt, vei plăti mai mult când vine vorba de reparații și de întreținere.
În plus, componentele precum filtrul de particule sau turbina necesită o îngrijire atentă.
Cum știi dacă o mașină cu motor TDI e alegerea potrivită?
Simplu, estimezi numărul de kilometri pe care îi vei parcurge anul. Dacă la numărătoare ies peste 20,000 km, faci drumuri lungi și ai grijă de mașină, atunci un model diesel s-ar putea să fie opțiunea mai avantajoasă pentru stilul tău de viață. Dacă rulezi mai mult prin oraș și vrei costuri de service mai mici, alternativele te ajută.
Pe scurt, un diesel te ajută să economisești la consumul de carburant, dar trebuie să fii pregătit pentru cheltuieli mai mari la întreținere.
Cum să-ți pregătești mașina diesel pentru un road trip?
Monitorizează nivelul de AdBlue (sau DEF). Motoarele diesel actuale folosesc AdBlue pentru a reduce emisiile, iar dacă rămâi fără, mașina intră în modul de avarie sau poate chiar să nu mai pornească.
Verifică bateria și sistemul electric. Mașinile diesel au nevoie de mai multă energie să pornească decât cele pe benzină, deci e important să te asiguri că sistemul funcționează fără probleme.
Ține cont de condițiile meteo. La temperaturi scăzute (între -6 și -15 grade Celsius), motorina capătă consistența unui gel sau a unei paste, ceea ce împiedică buna funcționare a vehiculului. E indicat să ai mereu la tine antigel.
Tu alături de ce model pleci la drum și de ce?
Oricare ar fi răspunsul tău, noi îți dorim călătorii liniștite și fără prea multe peripeții, la volanul mașinii care ți se potrivește mănușă. Dacă încă nu ai găsit-o, stai fără griji! Scrie-ne și lucrăm împreună să ți-o aducem acasă.