Ce schimbări importante din Codul Rutier te afectează cel mai tare?

Facem un scurt rezumat al celor mai importante schimbări legislative din Codul Rutier care au intrat în vigoare anul acesta. Pe scurt, vorbim despre noile modificări aferente circulației pe drumurile publice din țară, noi limite de viteză și noi sancțiuni. Într-adevăr, unele dintre ele au dat naștere multor discuții ample, dar la bază, schimbările vizează un trafic mai sigur, în care să se reducă agresivitatea și manevrele periculoase de pe drumurile publice, cu scopul de a îndeplini obiectivul asumat de guvernul României de a reduce cu 25% numărul de victime și de accidente rutiere până în 2026, raportat la anul 2019. 

Așadar, care sunt cele mai importante modificări din Codul Rutier?  

1. Poliția Rutieră a hotărât sancționarea condusului agresiv cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și cu reținerea permisului de condus timp de 30 de zile. 

Ce tip de comportament este considerat agresiv în trafic? Intimidarea altor șoferi, claxonatul excesiv, folosirea exagerată a flash-urilor, schimbarea benzilor de circulație prin forțare sau ambalarea repetată a motorului.

Dacă în urma comportamentului agresiv se produc accidente cu pagube materiale, amenzile cresc, iar permisul se suspendă pentru 90 de zile.

 

2. Depășirile neregulamentare sunt sancționate mai aspru, cu amenzi majorate la 870 de lei și permisul suspendat pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile.

 

3. Neacordarea de prioritate implică și ea o categorie de amenzi superioară, din clasa a doua în clasa a treia, cât și o suspendare a permisului majorată de la 30 de zile la 60 de zile. 

 

4. Probabil cea mai vocală modificare din Codul Rutier este depășirea vitezei maxime admise cu peste 70 km/h. De ce? Pentru că se sancționează cu reținerea permisului de condus pe o perioadă de 120 de zile (în loc de 90 de zile), fără posibilitatea de a reduce perioada de sancționare.

 

5. Pe autostradă, intervin două alte sancțiuni - întoarcerea și mersul înapoi - care se încadrează la aceeași suspendare a permisului pentru 120 de zile (în loc de 60 de zile) și imposibilitatea de a scădea durata de sancționare. 

Totodată, mersul fără justificare pe banda de urgență aduce cu sine o suspendare a permisului pentru 90 de zile (înlocuind precedenta consecință care consta doar în amendă).

 

6. Traversarea neregulamentară a căilor ferate vine cu o consecință de suspendare a dreptului de condus timp de 120 de zile, de la 90 de zile, alături de o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

 

7. Codul Rutier include o nouă limită maximă de viteză pentru drumurile expres, de 120 km/h, de la precedentul prag de 100 km/h.  

 

S-au întâmplat multe schimbări anul ăsta, nu-i așa? 

Lăsând limitele de viteză la o parte, știm că un drum sigur și confortabil, dar și o experiență împlinitoare la condus au, în mare parte, legătură cu mașina pe care o conduci. Pentru că trebuie să se plieze nevoilor tale, să aducă acel „ceva” în plus călătoriilor pe care le faci și să îți producă bucurie. 

Dacă te afli în punctul în care vrei să aduci o schimbare la volan, îți reamintim că suntem aici în orice moment să-ți facem cunoștință cu mașina care să se potrivească stilului tău de viață cel mai bine. Dă-ne de veste prin formularul de comandă sau la 0741 76 76 93. 

Pe data viitoare!

 

Alte noutăți și sfaturi

Află noutățile noastre precum și cele mai bune sfaturi din domeniul auto.

Drumuri diferite, nevoi diferite: 4WD vs. AWD
Cum știi dacă să alegi un 4WD sau un AWD? Ți-am formulat răspunsul - cu argumente și context - în ediția cu numărul #16 de #R...
Teodora Dumitroaea 3 aprilie 2025
Audi Q5 versus Audi A5: SUV hybrid sau Sedan diesel?
Prestigiu, tehnologie inovativă și design-uri după care întorci privirea. Astea sunt doar trei dintre motivele pentru care s-...
Teodora Dumitroaea 26 martie 2025
She Drives Linkedin
Cei mai frecvenți martori de bord: ce înseamnă și când să-ți faci griji
În ediția cu numărul #18 al #SheDrives, îți vorbim despre martorii de bord. Luminoși, în culori distincte și mereu de folos c...
Teodora Dumitroaea 20 martie 2025
Ai o întrebare?