Ceea ce ne aduce la următoarea oprire: montarea scaunului de mașină pentru bebeluși. Poate părea un task ușor la prima vedere, dar pe parcurs, mulți părinți dau piept cu o varietate de întrebări și detalii. Ca să echilibrăm puțin haosul (fericit) care vine la pachet cu apariția unui nou membru al familiei, îți vom expune pe scurt câteva indicații prin care să te asiguri că scaunul bebelușului tău este pus corect, iar acesta călătorește în siguranță.
Înainte de toate, ce spune legea cu privire la scaunul auto pentru copii?
Copiii cu înălțimea de până la 135cm și cu vârsta de până la 3 ani pot circula în mașină doar în sisteme de siguranță, așezați în scaune pentru copii.
Acum hai să parcurgem povestea scaunului auto pentru copii. Știi cine l-a inventat?
Primul scaun de mașină pentru copiii de pe piață a fost unul poziționat cu spatele la sensul de mers (rear-facing) și a fost inventat de profesorul Bertil Aldman de la Universitatea Chalmers din Gothenburg (Suedia), în anul 1964.
Cum i-a venit ideea? Ei bine, în timp ce urmărea lansarea misiunii spațiale americane Gemini, a observat că scaunul pe care stătea astronautul era montat cu spatele și s-a gândit la cum ar putea implementa același concept și pentru scaunele pentru copii. În anul 1966, după efectuarea unei serii de teste în colaborare cu Volvo, a publicat o lucrare științifică prin care a demonstrat că montarea scaunului auto cu spatele la sensul de mers protejează cel mai bine copilul în cazul unui accident. Studiile au continuat să confirme asta, dovedind că un scaun auto rear-facing este de cinci ori mai sigur decât unul orientat cu fața la sensul de mers.
De la această primă decizie care trebuie luată în legătură cu scaunul auto pentru copii derivă multe altele, date de diversitatea existentă pe piață când vine vorba de forme și mărimi. Există, însă, o clasificare internațională a scaunelor care ar trebui luată în calcul în primă fază:
- Scaun (scoică/coș) grupa 0+ (0-13 kg): este recomandat de la 0 la 15 luni și se montează cu spatele la sensul de mers;
- Scaun grupa 0/1 (0-18 kg): este recomandat de la 0 la 4 ani și se montează cu fața/ spatele la sensul de mers, în funcție de vârstă;
- Scaun grupa 1 (9-18 kg);
- Scaun grupa 1/2/3 (9-36 kg): este recomandat de la 1 la 12 ani și se montează cu fața la scaunul de mers;
- Scaun tip booster grupa 2/3 (15-36 kg): este recomandat de la 4 la 12 ani și se montează cu fața la sensul de mers;
- Scaun înălțător (22-36 kg): este recomandat de la 6 la 12 ani.
Alegerea scaunului trebuie să aibă la bază o verificare fizică a potrivirii acestuia cu tipul de mașină pe care îl conduci, ca să te asiguri că există un ‘match’ din toate punctele de vedere. Asta înseamnă, în primul rând, ca scaunul să fie compatibil cu automobilul. De exemplu, dacă acesta este prevăzut cu sistem Isofix sau cu un sistem suplimentar de prindere a centurii de fixare ’Top Tether’, înălțimea șoferului și a pasagerului din față (care influențează spațiul disponibil pentru scaunul auto al copilului) sau forma și înclinarea banchetei autoturismului.
Instalarea scaunelor auto cu prindere în centurile mașinii
La instalarea unui scaun auto rear-facing cu sistemul de prindere în centurile mașinii, vei vedea că există două centuri de culori diferite. Trebuie folosită centura mașinii de culoare albastră. Cea de culoare roșie se folosește doar pentru scaunele orientate în sensul direcției de mers.
Este important ca centurile mașinii să nu fie răsucite. De altfel, în contact cu scaunul trebuie să se afle chinga centurii și nu catarama acesteia. Dacă se întâmplă asta, atunci scaunul auto ar trebui schimbat cu unul care are o variantă alternativă de fixare. Motivul? Într-o coliziune, catarama s-ar putea sparge sau deschide accidental, ceea ce ar putea avea consecințe grave. Safety first!
Instalarea Piciorului de Fixare
Acest tip de scaun auto poate fi instalat doar dacă deții o mașină fără un compartiment special de depozitare în podeaua mașinii. În caz contrar, există un risc de destabilizare al scaunului auto pentru copii, dat fiind că piciorul de fixare se sprijină pe acesta. Opțiunile?
- Poți contacta producătorul mașinii pe care o conduci și solicita un filler auto special pentru compartimentul de depozitare inferior;
- Poți alege un alt model de scaun auto pentru copii.
Instalarea scaunelor auto cu ISOFIX
Important mention: mașinile mai vechi nu dețin acest sistem, deci s-ar putea să nu fie o opțiune pentru toată lumea. Pentru cele care îl au, însă, atașarea celor două puncte Isofix în autoturism se poate face fie prin utilizarea unui picior de suport, fie a unei centuri suplimentare de prindere. Partea bună e că scaunele au indicatoare de culoare care, în momentul în care instalarea e făcută corect, își vor schimba culoarea din roșu în verde.
Instalarea unei centuri suplimentare de fixare
Locul de prindere al acestei centuri suplimentare de fixare poate fi găsit în manualul autoturismului. Noile modele, în principal cele produse după anul 2012, ar trebui să fie prevăzute cu un punct de fixare în Isofix numit ‘Top Tether’.
În concluzie, adevărul frazei „being a parent is a full-time job” nu poate fi decât reconfirmat de nivelul ridicat de detalii care trebuie respectate atunci când alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tău.
Ne bucurăm să fim alături de tine în fiecare etapă a vieții tale, iar dacă în vreun punct dorințele și nevoile tale în legătură cu mașina pe care o conduci se schimbă, știi unde să ne găsești: completează formularul de aici sau contactează-ne la numărul de telefon 0741 767 693.