Cum îți dai seama dacă kilometrajul a fost dat înapoi?

O mașină rulată are multe beneficii, printre care, cel mai important, un preț scăzut de achiziție. Dar cum poți gestiona celelalte aspecte pe care un dealer auto dorește să ți le ascundă?

Una dintre cele mai des întâlnite acțiuni realizate de către dealerii auto este cea de cosmetizare a kilometrajului. Un număr mai mic de kilometri înseamnă o mașină mai puțin uzată și cu puține piese care trebuie schimbate. În plus, mașinile cu un kilometraj mare sunt cumpărate la un preț redus de către samsari, urmând să le micșoreze kilometrajul pentru a-și mări profiturile. 

Cum pot fi derulați kilometrii unui automobil? Acest lucru poate fi făcut chiar și prin intermediul unui telefon și un cablu care să-l conecteze la mașină. Câteva minute de muncă pentru o mașină care ar trebui să se comporte ca aproape nouă!

Spre deosebire de alte țări, în România, acest procedeu nu este considerat a fi o ilegalitate. Proprietarul unei mașini poate aduce ce modificări dorește, atâta timp cât respectă legea. 

Deci, cum poți verifica kilometrajul real al mașinii pe care dorești să o cumperi? Poți face, mai întâi, o verificare online. Dacă obții VIN-ul mașinii (seria de șasiu), poți afla detalii legate despre vizitele mașinii în service și numărul de kilometri la care au fost făcute acestea. Dacă există neconcordanțe între date, de exemplu, în 2017 mașina avea 96.000 km, iar la ultima revizie din 2019, aceasta figura cu doar 75.000 de km, înseamnă că proprietarul a modificat kilometrajul.

Dacă mașina a trecut testul online, poți programa un test drive. Va trebui să acorzi o deosebită atenție gradului de uzură al elementelor interioare: volan, cotiere, schimbător viteze, pedală de ambreiaj. Dacă a fost derulat kilometrajul, gradul de uzură al interiorului ar trebui să fie mai mare decât kilometrii specificați în bord. De asemenea, dacă au fost schimbate piese care, de obicei, se înlocuiesc la un număr mult mai mare de kilometri, poți avea o nouă confirmare o unui kilometraj neconform.

Problema cea mai mare la o astfel de mașină este reprezentată de întreținerea defectuoasă, dar neintenționată. Poți achiziționa o mașină cu kilometrajul derulat, fără să știi de acesta, și să nu o întreții conform, din necunoștință de cauză. Pentru un anumit număr de kilometri este necesară o anumită întreținere. Atunci când kilometrii nu corespund cu realitatea, e posibil ca anumite piese sau schimburi să nu fie realizate conform. De asemenea, anumite probleme apărute în urma unui kilometraj mare nu pot fi încadrate corect din cauza bordului care afișează un număr de kilometri cu mult mai mic pentru a putea fi considerat sursa acelor defecțiuni.

Pentru a fi 100% sigur de kilometrii reali ai mașinii pe care ți-o dorești, există 2 variante.

  1. Execuți verificările mai sus menționate, plus o verificare în service pentru a descoperi alte eventuale avarii care nu ți-au fost comunicate de către dealerul auto.
     
  2. Completezi formularul de comandă, iar mașina mult dorită va avea toate informațiile prezentate transparent și real.
     

Tu ce alegi?

Alte noutăți și sfaturi

Află noutățile noastre precum și cele mai bune sfaturi din domeniul auto.

Drumuri diferite, nevoi diferite: 4WD vs. AWD
Cum știi dacă să alegi un 4WD sau un AWD? Ți-am formulat răspunsul - cu argumente și context - în ediția cu numărul #16 de #R...
Teodora Dumitroaea 3 aprilie 2025
Audi Q5 versus Audi A5: SUV hybrid sau Sedan diesel?
Prestigiu, tehnologie inovativă și design-uri după care întorci privirea. Astea sunt doar trei dintre motivele pentru care s-...
Teodora Dumitroaea 26 martie 2025
She Drives Linkedin
Cei mai frecvenți martori de bord: ce înseamnă și când să-ți faci griji
În ediția cu numărul #18 al #SheDrives, îți vorbim despre martorii de bord. Luminoși, în culori distincte și mereu de folos c...
Teodora Dumitroaea 20 martie 2025
Ai o întrebare?