'Cutiile negre' devin obligatorii la mașinile noi înmatriculate în Europa

O schimbare a legislației auto aduce în prim-plan realitatea 'cutiilor negre', dispozitive menite să ajute autoritățile atunci când au loc accidente rutiere. Din luna iulie a acestui an, toate mașinile noi vândute în Europa vor fi echipate cu aceste 'înregistratoare de date despre evenimente'. Mai jos, îți detaliem situația și-ți vorbim despre: motivele din spatele deciziei, cum funcționează dispozitivele și ce date colectează. Ca să fii informat, dar și în siguranță.

First things first, ce este o cutie neagră? Un Dispozitiv EDR (Event Data Recorder), de care ai auzit probabil până acum în discuțiile despre aeronave, colectează date pentru a putea stabili cursul evenimentelor în cazul unui accident. Sunt în folosință încă din anul 1960 și lucrul care le face unice e că au, de fapt, culoarea portocalie, în ciuda numelui. 

Interesting fact: nuanța de portocaliu le face mai ușor de găsit în eventualitatea unui dezastru.

Dispozitive asemănătoare vor fi amplasate, începând cu iulie 2024, și pe mașinile noi înmatriculate în Uniunea Europeană. Pe ce tip autoturisme? Cerința se aplică celor care se încadrează în clasa M1 & pot găzdui 8+1 pasageri. Și vehiculele comerciale clasificate în clasa N1 (inclusiv camionete care nu depășesc 3,5 tone) vor purta, de altfel, un dispozitiv EDR asemănător cu o cutie neagră.

De ce a luat UE această decizie? 

Ei bine, obiectivul e o analiză mai precisă a accidentelor rutiere și a cauzelor acestora. Prin intermediul unui EDR, autoritățile pot accesa date stocate în dispozitiv ca să înțeleagă ce a dus la impactul accidentului. Datele pe care le va colecta sunt: viteza, frânarea, poziția și înclinarea mașinii pe șosea, dar și modul în care au reacționat sistemele de siguranță incorporate. Analizează, totodată, și declanșarea sau nu a sistemului de apel de urgență la momentul impactului.

Câteva lucruri despre EDR

  • Înregistrează parametrii specifici pentru o perioadă scurtă de timp: 5 secunde înainte de accident și 0,3 secunde după impact.
  • Nu poate fi oprit.
  • Se declanșează automat odată cu deschiderea airbag-ului (în care va fi incorporat) și a dispozitivelor de pre-tensionare a centurilor de siguranță.
  • Începe înregistrarea atunci când există o schimbare a vitezei în direcțiile laterală sau longitudinală cu mai mult de 8 km/h într-un interval de 0,15 secunde.

În legătură cu aspectele etice ale dispozitivelor, momentan știm că informațiile stocate vor fi anonime, iar ultimele 4 cifre din VIN nu vor apărea printre acestea – la fel cum nu va fi înregistrat niciun alt tip de informație care poate dezvălui identitatea șoferului. În plus, numai autoritățile le vor putea accesa.

E o decizie care stârnește, deja, opinii diverse. Ce nu poate fi contestat, însă, este utilitatea unui EDR și ajutorul logistic pe care îl poate oferi când ne raportăm la accidentele rutiere.

Lasă-ne adresa ta de e-mail mai jos dacă vrei să primești, din când în când, vești despre lucruri care contează în lumea auto.

 

Alte noutăți și sfaturi

Află noutățile noastre precum și cele mai bune sfaturi din domeniul auto.

Top 5 destinații pentru Road Trips de o zi: cele mai bune locuri pentru o evadare rapidă din București
Ai nevoie de o pauză? Ce să ne păcălim; e vineri, normal că da!Într-o lună atât de aglomerată de reduceri, oportunități și zg...
Teo Bighiu 15 noiembrie 2024
Descoperă România prin Road Tripping de Ziua Internațională a Muzeelor
Ce se întâmplă pe 18 mai?E Ziua Internațională a Muzeelor!Prilej de organizare și a vestitului eveniment: „Noaptea Muzeelor”,...
Teodora Dumitroaea 16 mai 2024
Finanțare 1 minut
Cum să alegi finanțarea potrivită pentru mașini cu TVA nedeductibil
Imaginează-ți scenariul: găsești în stocul Auto Big din Iași sau București sau îți aducem pe bază de comandă mașina care îți ...
Teodora Dumitroaea 3 octombrie 2024
Ai o întrebare?