Laura Savu este prezentă în lumea automobilismului încă de la 7 ani, când a început karting-ul profesionist și pe care l-a practicat până la vârsta de 17 ani; de-a lungul timpului, s-a clasat pe podium la o serie de concursuri automobilistice de amatori.
Persoană care demontează miturile legate de rolul femeilor în motorsport, dar și în industria auto ca întreg, Laura ne reamintește de ce este important să se vorbească despre egalitatea de gen în ecosistemul auto, indiferent de nișă, sector sau nivelul de responsabilitate.
Cu entuziasm, ea ne-a povestit despre promovarea diversității: „Este un subiect care mie îmi este foarte drag, cu atât mai mult cu cât am menționat că aici avem o doamnă și un domn care se ocupă de acest business la Auto Big. Este foarte important să încurajăm femeile în domeniul auto, indiferent de nivel, nu doar la nivel mai înalt. Cred că ar fi bine ca la fiecare nivel să fie un echilibru între numărul de femei și bărbați.”
Călătoria Laurei în lumea motorsportului nu a fost întotdeauna ușoară, dar, așa cum ne spune chiar ea: „Dacă le faci cu pasiune, treci peste ele [dificultăți].” Ține, însă, să sublinieze că există multe deficiențe care împiedică, la nivel național, o evoluție reală a lucrurilor când vine vorba de motorsport, și nu doar.
„Infrastructura nu ne ajută nici pe plan sportiv, nici în traficul de zi cu zi. Lipsa de cultură și de civilizație în acest domeniu ne face să ne lovim de foarte multe probleme. Inclusiv ca sponsorizări, susținere și tot ce mai avem nevoie în acest domeniu. Faptul că nu avem un circuit internațional omologat FIA (Federația Internațională a Automobilului), de exemplu, ne clasează pe ultimul loc la nivel de Uniune Europeană.”
Un exemplu pozitiv, însă, că lucrurile încep să ‘se miște’ în domeniu este cel al companiei Mercedes-Benz România, al cărei Director General, din 2021, este o femeie: Amanda Zhang. De altfel, Craig Pollock își dorește să pună bazele unei echipe de Formula 1 care să aibă la bază principiul egalității de gen: va fi formată jumătate din femei și jumătate din bărbați. Așa cum ne spune și Laura, aceste cazuri „ne arată că se poate, și se poate cu succes.”
Necenzurând realitatea în care se situează termenul de diversitate în lumea motorsportului, dar subliniind progresul făcut până acum și potențialul existent pentru viitorul egalității de gen în sport, Laura Savu continuă să deschidă conversații profund necesare în industria auto.
Ne-am bucurat mult să o avem drept invitată și suntem siguri că toți cei prezenți vor relua, la rândul lor și în alte contexte, subiectul diversității: de la cum este aceasta văzută și până la cum este implementată în industrie!