Acest declin al vânzărilor de electrice la nivel european vine concomitent cu situația din Germania, unde scăderea vânzărilor de electrice a fost de 30%; țară ce reprezintă cea mai mare piață de vehicule electrice din UE. Cu toate acestea, la final de 2023, Germania a făcut o modificare bugetară de ultim moment și a oprit subvențiile aferente achiziționării de autoturisme electrice.
Ca urmare, Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) a explicat că, în primele cinci luni ale lui 2024, livrările pe segmentul electric au scăzut cu 16%.
Cifrele pentru luna mai 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată astfel:
- cota de piață a electricelor a ajuns la 12,5% de la 13,8%;
- cota de piață a hibridelor a crescut până la 29,9% de la 25%.
Ce cifre alăturăm segmentului de mașini noi?
Mașinile noi vândute în UE, per total, au înregistrat o scădere a vânzărilor cu 3% în mai față de anul trecut. Dintre acestea, vehiculele electrificate (100% electrice, hibride plug-in și hibride complete) au reprezentat 48.9% din totalul înmatriculărilor de mașini de pasageri, crescând de la 46.2%.
Luând ca reper mai 2023, față de mai 2024, Volkswagen a avut o creștere cu 2.6% mai mare, iar Toyota cu 13%; Stellantis și Renault, pe de altă parte, au avut scăderi cu 6.9%, respectiv 5.4%.
Majorări de taxe
O altă cauză care poate fi pusă pe seama scăderii vânzărilor de autoturisme electrice o reprezintă măsura legislativă a Uniunii Europene prin care majorează taxele vamale de import cu până la 38% pentru vehiculele fabricate în China. Acest lucru vine pe fondul concurenței firmelor din China, dar și a afirmației făcute de UE cum că Beijingul sabotează producătorii europeni prin acordarea de subvenții producției autohtone. Taxele, însă, sunt provizorii.
În acest context, producătorul american de mașini electrice Tesla a transmis că nu este exclus să crească prețurile pentru Model 3, ce se fabrică în Shanghai. De altfel, și vânzările Tesla în UE au scăzut cu 34,2% în luna mai față de anul precedent.
Avem vreo concluzie?
Stagnarea vânzărilor de mașini electrice pe care Europa o resimte a fost anticipată; cel puțin, asta o spun cei din grupul de campanie european Transport & Environment (T&E), de ani de zile.
Previziunile analiștilor sunt că vânzările ar trebui să crească din nou începând cu 2025; un an de cotitură în care vor intra în vigoare noile obiective de emisii auto ale UE (un subiect despre am scris și noi, aici).
Scăderi sau creșteri, mașinile electrificate sunt o parte tot mai mare a vieților noastre de șoferi. Viitorul tău cum arată? Termic, hibrid sau electric? Indiferent de preferințe, știm că te putem ajuta să faci cea mai bună alegere! Scrie-ne în formular ce mașină cauți.