Dintre acestea, 5 s-au remarcat:
- Încrezătoare - 28%. Aceasta se diferențiază prin atenția sporită și timpii reduși petrecuți în intersecții. Curajul și siguranța sunt cuvintele cheie pentru această categorie de șoferi.
- Cumpătată - 24%. Șoferii cumpătați oferă prioritate colegilor din trafic fiind mereu vigilenți la eventualele pericole. Încearcă să evite mereu situațiile dificile și să nu deranjeze niciun participant la trafic.
- Calmă - 19%. Atitudine relaxată, degajată, dar cu ochi de vultur care să observe orice coleg de trafic. Posibil să încalce cateva reguli mici de circulație, dar nu va pune pe nimeni în pericol.
- Agitată - 7%. Mereu atentă la drum și cu teama de a conduce, această categorie de șoferi utilizează mașina doar atunci când este strict necesar.
- Agresivă - 7%. Șoferii agresivi nu se caracterizează printr-un limbaj neadecvat, ci printr-un stil de condus care bruschează automobilul, mărind astfel consumul de carburant. Frânele bruște, demararea în trombă, tăierea curbelor cu viteză mare sau claxonarea la semafor sunt câteva dintre „atuurile” acestei categorii.
Siguranța la volan vine într-un procent cu mult mai mare din partea bărbaților (35% se consideră încrezători) decât a femeilor, care se consideră agitate atunci când conduc (29%).
În ceea ce privește comportamentul persoanelor studiate, procentele sunt următoarele:
- Nu utilizează niciodată claxonul în trafic - 92%
- Acordă prioritate autobuzelor și altor mijloace de transport în comun - 42%
- Mulțumesc celorlalți șoferi participanți la trafic - 37%
- Forțează galbenul la semafor - 20%.
Același studiu a dezvăluit faptul că șoferii sunt mai calmi atunci când conduc mașini hybrid sau electrice (21%) față de cei ale căror autoturisme au motoare cu ardere internă (19%). Există multe lucruri care influențează stilul de condus al unui șofer. Printre cele mai importante se numără încrederea, experiența sau chiar și muzica de la radio.
Tu din ce categorie de șoferi faci parte?